Čalamáda
Suroviny:
- 5 kg zelenej kapusty
- 2 kg papriky
- 1 kg šalátovej uhorky
- 1 kg cibuľa
- 500 ml ocot
- 500 g cukor
- chilli papričky - podľa chute - ja som pripravoval jednu várku z približne 30 ks papričiek Jalapeño (verzia pre otca) a na prípravu pálivejšej verzie boli použité papričky Habanero Red
- 1 ks ZEKO (100 g balenie)
- Dvojsíričitan draselný (Borkén) - na špičku lyžice (zabraňuje zhnednutiu kapusty)
Postup:
1. Použité ingrediencie umyjeme a následne nastrúhame na požadovanú hrúbku.
2. K nastrúhanej zelenine pridáme Zeko, ocot, cukor a následne poriadne premiešame.
3. Takto spracovanú a premiešanú zeleninu necháme odstáť približne 24 hodín pri teplote 15 - 20 °C.
- na uskladnenie je vhodná tmavá komora, v ktorej zeleninu počas státia premiešame 2 - 3 krát
4. Odležanú zmes natlačíme do 7 dcl zaváraninových fliaš.
5. Zalejeme šťavou zo dna nádoby.
6. Uzavrieme a skladujeme v komore.
NESTERILIZUJEME!!!!
pozn. Borkénu nepridávajte príliš veľa ! Postačujúce je nami uvedené množstvo (splní svoju úlohu a je neškodný pre organizmus).
Dobrú chuť praje Eduardo's Chilli Farm.